Værmodifisering kan ha forsterket orkanen Harvey

Såkalt skysåing, “cloud seeding”, en form for værmodifisering som øker nedbørmengden, ble gjennomført over Texas dagen før orkanen Harvey slo til over delstaten, med store ødeleggelser og oversvømmelser som resultat.

Via ActivistPost, Aaron Kesel:

Dokumenter som ble lekket til meg tidligere i dag tyder på at det ble foretatt skysåing over Vest Texas den 24. august, dagen før orkanen Harvey ødela store områder i Texas og oversvømte hele nabolag.

Dokumentet ble lastet opp til det som skal være West Texas Weather Modifications nettside, og viser at skysåingen kan ha forsterket orkanen Harvey, som traff området neste dag.

“Sørvestlig oppadstigende luft vil virke i forbindelse med rikelig overflatefuktighet og føre til regn og storm. Det ser ut til at den beste sjansen vil være over vestlige deler av Trans-Pecos, der en svak dryline [grenseområde mellom fuktig og tørr luft] dukker opp,” heter det i dokumentet.

Dokumentet sier videre at forskerteamet anså en god mulighet for skysåing i områdene Culberson/Reeves County.

De skjøt deretter seks “glaciogenic flares” over Reeves County. Dette var den første dagen med skysåing i august, og den åttende i sesongen, ifølge dokumentet.

Skysåing er ikke noe nytt, og har faktisk blitt brukt i Texas tidligere, i 2011 og 2012. Geoge Bomar, som er sjef for Weather Modification Program for Texas Department of Licensing & Regulation, fortalte dengang om værmodifiseringen over Texas.

“Den velprøvde suksessen med Weather Modification, Inc., i atmosfæriske og vær-operasjoner, er tydelig, og vår lange og imponerende klientliste taler for seg selv. Vårt rykte for vellykket skysåing og meteorologiske tjenester følger våre veteranpiloter, erfarne meteorologer og radaringeniører over hele verden. Våre kunder inkluderer private og offentlige forsikringsselskaper, vannforvaltningsorganisasjoner, samt føderale og offentlige forskningsorganisasjoner,” i følge deres nettsider.

 

På spørsmålet om hva det betyr at operasjonen var en suksess, svarer Bomar: “Det betyr at stormen levde lenger og produserte mer regn over et større område.”

Bare så det er sagt, jeg anklager ingen skysåing-organisasjon i Texas for å med vilje forsterke orkanen. Jeg tror at disse forskerne mente det godt og ønsket å eksperimentere og fordele regnet fra stormen. Men uttalelsen til Bomar bør leses flere ganger; en vellykket sky-såing operasjon betyr at “stormen lever lenger og produserer mer regn over et større område.”

Dette betyr at det er høyst sannsynlig at skysåing før orkanen kan ha forårsaket at den ble forsterket ikke bare i styrke, men også gjorde at den varte lenger enn den normalt ville dersom moder natur fikk bestemme. Ved å leke værguder, kan de ha gjort situasjonen verre. I fjor gjennomførte forskere nettopp det Bomar ønsket, og økte, ved hjelp av skysåing, regnet fra El Niño-stormen, noe som førte til regn til de da tørkerammede områdene i California, ifølge LA Times.

Selv CIA har investert både tid og penger i “geoengineering”, slik som også det amerikanske militæret har med operasjoner som Operation Popeye under Vietnam-krigen.

Forskere ved Rutger, ledet av Alan Robock, som utførte geoengineering-eksperimenter, har tidligere advart om farene ved slike operasjoner og sier at det kan forårsake tørke, hungersnød og massedød. Det er velkjent at å rote med været kan ha en svært uheldig effekt, og skape dødelige flommer. FN ble i 2010 til og med oppfordret til å stoppe sine geoengineeringsprosjekter i frykt for at de kunne skade naturen og menneskeheten.

15. august 1952 ble det avslørt at et team av forskere som arbeidet med RAF under Operation Cumulus, grusomt nok kalt Operation Witch Doctor, forårsaket en flom i landsbyen Lynmouth i Devon i Storbritannia. Denne flommen drepte trettifem mennesker, rapporterte The Guardian.

I 1997, nesten 50 år etter denne hendelsen, uttalte forsvarsminister William Cohen at flere nasjoner “engasjerer seg i øko-terrorisme, der de kan endre klimaet eller forårsake jordskjelv og vulkanutbrudd ved bruk av elektromagnetiske bølger.”

Så etter alle disse tilfellene der man har skapt regn, kan man lure på om skysåingen forut for orkanen i Texas var, akkurat som i Storbritannia, et eksperiment som slo feil.
Det eneste vi kan gjøre nå er å stå sammen og hjelpe de som er rammet av stormen.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.