Selvkjørende biler kan velge hvem som skal dø i en eventuell ulykke

Ser du frem til muligheten til å lene deg tilbake med en god bok, i en bil som helt på egenhånd bringer deg til jobb, eller bringer familien opp til hytta i ferien?

Ifølge flere rapporter blir disse selvkjørende bilene programmert med evne til å ta såkalte “moralske” beslutninger i tilfelle en uunngåelig ulykke.

USA Today skriver;

Se for deg denne hypotetiske situasjonen; Det er en varm, solfylt dag og du er alene i den splitter nye, selvkjørende bilen din langs en to-felts Tunnel of Treees på M-119 høyt over Lake Michigan nord for Harbor Springs. Du lener deg tilbake og nyter turen. Du kikker ut mellom trærne og prøver å få et glimt av det krystallklare blå vannet under deg mens bilen kjører i fartsgrensen på 70 km/t.

Idet du nærmer deg en bakketopp på vei sørover, dukker en skolebuss opp på vei nordover. Bussen kjøres av et menneske og er på vei rett mot deg. Det er ingen tid til å stoppe trygt, og ingen tid for deg til å ta kontroll over bilen.

Hva gjør bilen?
A. Svinger rett inn i trærne, og dreper kanskje deg, men redder muligens bussen og passasjerene ombord?
B. Utfører en unnvikende manøvrering rundt bussen og over i motgående kjørefelt, og redder kanskje deg men sender bussen inn i trærne og dreper kanskje føreren og barna ombord?
C. Kjører rett inn i bussen, og dreper kanskje deg så vel som føreren av bussen og barna?

Artikkelen sier videre at det ovennevnte spørsmålet ikke lenger er teoretisk, fordi det nå er investert over 80 milliarder dollar i selskaper som Google, Uber og Tesla, som alle nå kjemper for å kunne plassere selvkjørende biler på en veiene der du bor.

Men disse selskapene er bekymret over at slike spørsmål rundt selvkjørende biler vil få folk til å unngå dem, og heller velge biler som må kjøres av mennesker – som selv kan velge hvorvidt de ønsker å redde sin egen familie eller andres, hvis en ulykke skulle skje.

USA Today skriver videre;

Uansett om teknologien i selvkjørende biler er overmenneskelig eller ikke, dette viser at folk er bekymret for valgene som disse bilene vil bli programmert til å ta.

[…]

I fjor sa Sebastian Thrun, som grunnla Googles selvdrevne bilinitiativ, til Bloomberg at bilene skal utformes for å unngå ulykker, men at “hvis det skjer en situasjon hvor en bil ikke kan unnslippe, vil den styre mot det minste objektet. ”

Men hva om det “minste objektet” er et barn?

Hvordan dette spørsmålet besvares, vil bli viktig for utvikling, og aksept for, selvkjørende biler.

Azim Shariff, assisterende professor i psykologi og sosial oppførsel ved University of California i Irvine, var i fjor medforfatter i en studie som fant at mens respondentene generelt var enige om at en bil skal ta det minste antallet av liv i tilfelle av et uunngåelig krasj der mennesker er involvert, uavhengig av om de var passasjerer i eller personer utenfor bilen, var de mindre tilbøyelige til å kjøpe en bil “der de og deres familiemedlemmer ville bli ofret for “fellesskapets beste”.”

Det vi i realiteten snakker om her, er hvorvidt selskaper og myndigheter skal kunne bestemme om du eller din familie er verdt å redde i en trafikkulykke.

Dette er virkelig en skremmende situasjon.

Les her.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.