Frankrike og England: forbud mot å “plystre etter damene”

Franske myndigheter bekrefter at en lov som gjør at menn som “plystrer etter kvinner, eller oppfører seg usømmelig” vil kunne straffes med bøter, er vedtatt og vil være gjeldende fra og med neste år.

Likestillingsminister Marlene Schiappa fremmet lovforslaget, og sier at loven er “svært nødvendig, for akkurat nå er ikke “gate-trakassering” definert i noen lov”.
Som eksempel på slik “gate-trakassering” nevner hun når en mann “invaderer en kvinnes personlige område ved å snakke til henne 10 – 20 cm fra ansiktet hennes”, eller “følger etter en kvinne i flere kvartaler” eller “spør om telefonnummeret hennes 17 ganger”.

Kritikere, blant andre politi og jurister, mener den nye loven vil bli nesten umulig å håndheve fordi den skyldige vil måtte bli “tatt i gjerningsøyeblikket” og skillet mellom trakassering og flørting vil bli vanskelig å definere.

Men Frankrikes president Emmanuel Macron sier han ønsker å takle seksistiske holdninger blant menn i det offentlige rom, og vil opprette større grupper “samfunnspoliti” til å håndheve den nye loven.

“Størrelsen på bøtene diskuteres fortsatt,” ifølge Schiappa, “men de bør ikke være større enn at de som blir tatt kan betale på stedet.”

Også i Storbritannia diskuteres lignende lover, der “plystring og frekke kommentarer” skal vurderes som hat-kriminalitet. I fjor ble politiet i distriktet Nottinghamshire de første til å behandle misogyni som hat-kriminalitet, der bl.a. plystring, å gi komplimenter, og såkalt “cat calling” potensielt kan anses som kriminelle handlinger.

Politiet i London gjennomfører nå undersøkelser for å implementere lignende regler.

Hat-kriminalitet i Storbritannia behøver bare å “oppfattes slik” av det påståtte offeret eller av “hvem som helst” som bevitner det hele, og Crown Prosecution Service bekreftet nylig at “ingen bevis er nødvendig” for at slike hendelser kan rapporteres og registreres.

Les her og her.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.