Fjellet over Nord Koreas prøvespregninger kan kollapse

Kinesiske eksperter frykter at dersom Nord Korea foretar flere prøvespregninger av sine atombomber, vil fjellet der testene foregår kunne kollapse – og lekke radioaktivt materiale over landet.

Pyongyang gjennomførte sin sjette prøvespregning på Punggye-ri basen på søndag, i en underjordisk eksplosjon som blir antatt å ha vært ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben.

USA målte et påfølgende jordskjelv til å være styrke 6,3. Skjelvet kunne merkes i deler av Kina og Russland, og et mindre etterskjelv ble målt som kan skyldes en kollaps av jordmasser i området.

Kinesiske eksperter frykter nå at fjellet som antas å huse de underjordiske kamrene der Nord Korea har foretatt sine prøvespregninger, kan falle sammen.

 

Wang Naiyan, tidligere leder for China Nuclear Society og forsker for Kinas eget atomvåpenprogram, sier han er redd for at én eneste test til vil kunne “løfte taket av fjellet” og spre dødelig stråling over hele regionen.
Han sier videre at Nord Korea mangler egnede steder for atomprøvespregninger, og at hvor lenge fjellet vil kunne stå er avhengig av nøyaktig hvor spregningene foretas.

“Hvis de skjer i vanskelige og dyre vertikale tunneler, vil de gjøre mindre skade,” sier han. “Men det er lettere og billigere å lage horisontale tunneler, og slike øker risikoen for at fjellet kollapser.”

Ifølge Yonhap, Sør Koreas nyhetsbyrå, forteller etterretningstjenester i Seoul at Nord Korea nå har foretatt fem spregninger i den samme tunnelen i Punggye-ri, og at den sannsynligvis har kollapset. Men Nord Korea skal allerede har gjort ferdig en tredje tunnel, og kan når som helst utføre en ny test.

 

 

Les her.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.