Yellowstone’s nabovulkan; 1312 jordskjelv på én uke

Supervulkanen Yellowstone’s nærmeste nabo, Long Valley Caldera ved Mammoth Lake i California, vekker ekspertenes bekymring. Denne supervulkanen vil, ved et eventuelt massivt utbrudd, kunne sende planeten ut i en ny istid. Vulkanen er en 32 km. bred kaldera som ble formet etter et kolossalt utbrudd for ca. 760.000 år siden, og er en av seks aktive supervulkaner verden over

I mai 1980 fant det sted en jordskjelvsverm med skjelv på styrke 6.0 og høyere ved Long Valley, og U.S Geological Survey oppdaget at sentrum av vulkanen hadde begynt å stige. Dette vekket ren panikk blant forskere, og siden da har USGS fulgt nøye med på vulkanen som fortsatte med uregelmessig aktivitet.

I løpet av én uke har nå området sett hele 1312 jordskjelv. Dette beskrives som “uvanlig”. USGS har registrert økt aktivitet over de siste hundre dagene, og “bevegelser” i vulkanens sentrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde til bildet over her.

En ekspert på vulkaner og dette området sier; “Wow, dette har jeg aldri sett før. Dette begynner å bli skumle indikasjoner på et nært utbrudd.”

I februar i år mente Simon Day, naturkatastrofeforsker ved University College London, at et superutbrudd i Long Valley er en hendelse med “lav sannsynlighet men store konsekvenser”.
“Jeg tror at Long Valley anses som en høy til potensielt svært høy trussel på grunn av de svært sjeldne med svært store kalderaformende eksplosive utbruddene den har hatt fra tid til annen”.

Les bl.a. her, her og her.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.