Australias meteorologiske byrå tatt på fersken i å manipulere temperatur-data

Australske forskere ved Bureay of Meteorology (BOM) har bedt om en undersøkelse av sine temperaturregistrerings-instrumenter etter at byrået ble tatt i å manipulere temperaturlogger fra flere steder i landet.

Byrået innrømmer at problemer med instrumenter som skal registrere lave temerpaturer sannsynligvis har skjedd flere steder i Australia, men nekter for å ha manipulert temperaturavlesninger. BOM har funnet manglende logger i Goulburn og Snow Mountains, som begge ligger i New South Wales.

Meteorolog Lance Pidgeon var inne på byråets nettside og kunne se Goulburns registrering fra 2. juli på -10 grader celsius forsvinne fra siden. Temperaturavlesningene svingte et øyeblikk for de forsvant helt.

“Temperaturen falt til minus ti grader, holdt seg der en stund, før den ble endret til minus 10,4 og så forsvant den helt,” forteller Pidgeon, og legger til at han ga beskjed om problemet til forsker Jennifer Marohasy, som da tok kontakt med BOM.

BOM gjenopprettet den opprinnelige temperaturregistreringen etter en kort samtale med Marohasy.

“Byråets kvalitetskontrollsystem er designet for å filtrere ut falske lave eller høye verdier og var satt til minus ti grader som minimum for Goulburn, og derfor ble tallene automatisk justert,” sier en talsmann for byrået. Byrået legger til at det er lagt inn begrensninger for hvor lave temperaturer som kan registreres i visse svært kalde områder av landet.

Byråets administrerende direktør, Andrew Johnson, fortalte den australske miljøministeren Josh Frydenberg at manglende registrering av de lave temperaturene ved Goulburn i begynnelsen av juli skyldtes feil på utstyret. En lignende problem slettet en avlesning av -10 grader på Thredbo Top den 16. juli, selv om temperaturen på stedet har blitt registrert så lavt som minus 14,7 grader celsius.

“Manglende registrering av lave temperaturer har av flere i forskermiljøet blitt tolket som at byrået forsøker å manipulere dataene,” sier Johnson ifølge The Australian. “Jeg avviser kategorisk denne tanken.”

Marohasy på sin side forteller at Johnson påstand er nesten umulig å tro, gitt at skjermbilder viser de svært lave temperaturene før de blir “kvalitetssikret” vekk.

 

BOM har tidligere vært i søkelyset for lignende manipulasjoner. Byrået ble i 2014 anklaget for å tukle med landets temperaturrekorder for å få det til å virke som om temperaturen hadde økt gjennom flere tiår, ifølge rapporter fra august 2014.

Marohasey hevdet på den gangen at BOMs justerte temperaturoppføringer er “propaganda og ikke vitenskap”. Hun analyserte temperaturdata fra steder over hele Australia, sammenlignet dem med BOMs data, og fant at byråets data skaper en kunstig oppvarmingstrend.

Marohasey sa at australias meteorologiske byrå sine justeringer endret landets temperaturer fra en svak tendens til at det blir kaldere, til en “dramatisk oppvarming” i løpet av det siste århundret.

Les her.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.