Amelia Earhart-løgnen alle norske aviser falt for

…men ikke bryr seg om å innrømme.

Ok, dette er kanskje bare en bagatell sammenlignet med andre falske nyheter som spres, men man kan godt spørre seg hvor dårlig research det er mulig for journalister å gjøre før de publiserer en historie. Eller hvorfor de ikke bryr seg noe særlig om å informere leserne om feil i ettertid.

Som da flere aviser ukritisk gjenga NTBs påstand om at Trumps møte med Comey utgjorde “et brudd på maktfordelingsprinsippet”.

For en uke siden skrev norske aviser (for eksempel VG, Dagbladet og Nettavisen) om et bilde som eksperter mente beviste at Amelia Earhart overlevde sitt forsøk på å fly jorden rundt i 1937, og at hun ble tatt til fange av japanske soldater og døde i fangenskap i Japan.

 

Bildet (over) skal i følge ekspertene vise Amelia Earhart og navigatøren Fred Noonan, samt flyet som taues i land av et militærskip.

Men denne historien var på gyngende grunn selv før alt ble motbevist. For eksempel unngikk avisene å fortelle at History Channel (som brukte bildet i en dokumentar om Earhart) sine “eksperter i ansiktsgjenkjenning” måtte bruke et speilvendt bilde av Noonan for at det skulle passe med personen i bildet. Det ble heller ikke opplyst at Noonan steg ombord i flyet ikledd mørk skjorte og sort bukse, mens mannen på bildet er kledd i hvitt.

Og så publiserte en japansk blogger dette bildet:

…som viser det “mystiske” bildet i en japansk reisebok fra 1935, to år før Amelia Earhart forsvant.

Så vet du det.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.